NAL's Followers

NAL's Nuffnang

Monday, June 18, 2012

Tips Bercuti di Langkawi (Part 1)






Kalau hari tu NAL update berkenaan Makanan Terbaik Langkawi, hari ni NAL nal kongsi beberapa tips untuk bercuti di Langkawi. Mungkin ada dalam kalangan korang yang belum pernah menjejakkan kaki di Langkawi. Harap tips ini berguna suatu hari kelak.

1) Kenderaan
  • Kalau korang datang ketika musim cuti sekolah, kebiasaannya harga kereta/van sewa lebih mahal berbanding hari biasa. Kalau korang berbajet besar tak per la tapi buat mereka yang berbajet sederhana, korang rancang dahulu perjalanan korang sebelum datang ke sini. 

2) Makanan
  • Makanan ni bergantung restoran yang korang pergi. Biasanyar restoran yang berdekatan dengan hotel dan Pantai Chenang agak mahal, tetapi tidak semuanya sedap.
  • Kalau korang nak makan seafood yang fresh, murah dan sedap, NAL sarankan korang singgah di Restoran Nelayan. Korang boleh tanya orang awam kat sini. Banyak juga artis yang memilih restoran ni untuk dinner.
  • Kalau korang inginkan western food, korang boleh pilih sama ada nak ke EE Burger atau GM Burger. Kedua-duanya menawarkan pelbagai makanan western yang sedap dan berpatutan seperti Chicken Chop, Chicken Paper Grill, Rib Eye Steak dan pelbagai makanan lain. Char Kuey Teow dan menu tempatan yang lain juga ada di sini.
  • Kalau korang nakkan pizza dan pelbagai jenis spageti, korang boleh terjah Artisan's Pizza. Mereka juga penawarkan khidmat penghantaran secara percuma.

3) Tempat Penginapan
  • Sebelum datang Langkawi, better korang buat pilihan atau booking mana-mana hotel, chalet atau homestay. Kebiasaannya hotel ni, korang boleh agak la berapa harga semalam kan? Kalau nakkan kelainan, korang boleh singgah The Cabin. Harganya berpatutan dan lebih murah berbanding beberapa homestay taw.
  • Kat area rumah NAL pun ada beberapa homestay yang sangat best. Sebab suasana kampung. Malam-malam korang boleh la berbarbeque. Laman rumah juga besar dan mempunyai beranda.
  • Kalau hotel korang boleh try Awana Porto Malai, Mauritus Pelangi Beach Resort & Spa, Aseania, Holiday Villa, dan lain-lain. Semuanya ada pakej tertentu. Korang kena la bijak memilih.
bersambung...

39 comments:

Sarah Mohd Saleh said...

lame sgt xpegii langkawii.last epgi kecik2.nak pegi lahhh nt ;D

Cik Rongoks said...

huhuhu..dah lama sgt tak g sana.last tahun 2000.haha

KorN said...

Wahh kau NAL, bab makanan semua tempat ko da expert yer... Hahaha.. btw, ko dok langkawi area mane eh?

nasir hamzah said...

Salam Nal, Nh memang teringin sangat nak pi bercuti ke langkawi ni.. Tapi belum ada bajet lagi, InsyaAllah kalau ada nanti boleh ler pi. bleh singgah rumah Nal sekali..hikhik.. thanks Nal tips yang sangat berguna..

hairy said...

dah lma xp langkawi...haha...

fiQRa said...

okeh, take note sudah.. hehe

NAL said...

@Sarah Mohd Saleh :

Wah, lama dah tu. Datang la memang banyak perubahan :)

NAL said...

@Cik Rongoks :

Really ? Kena datang la..

NAL said...

@KorN :

Memang expert. haha. aku dok dekat Chenang.

NAL said...

@nasir hamzah :

Tak der hal. kalau datang sini gtaw la. :)

NAL said...

@hairy :

datang la sini. Best !

NAL said...

@fiQRa :

bagus. nanti datang la berbulan madu kat sini :)

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

ak pernah g langkawi sekali je.. tu pon mase rombongan sekolah dl.. hehehe

womahimia said...

good entry. hehe. promote homestay aku skali. huhu

[PCL] said...

wah..ade lg tips langkawi, ni yg best ni cm tau2 plk pcl nk ke sana...pcl ulang baca mlm nt ea..Tq.

NAL said...

@Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine :

woah, lama dah tu..

NAL said...

@womahamia :

tq2..hehe. kat mana?

NAL said...

@[PCL] :

ok. Wah, bila nak datang sini ?

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

tq info ni..bole laa carik ko nanti if g langkawi..

Yumida said...

sy x pnh lg pg langkawi..beznye klo dpt pg..huhu..

Adylia Qarissa said...

pernah sampai langkawi sebab dihantar kursus kat sana. tapi mesti bestkan kalo dapat p jejalan.

NAL said...

@Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) :

bole ja..

NAL said...

@Yumida :

Confirm la best...

NAL said...

@Adylia Qarissa :

Owh, ye ke. Sememangnya best.

dyabunga said...

cm tu singgah kt umh NAL lah..hihihi

blog-tips-kurus said...

tips ialah jgn p Langkawi masa cuti sekolah.. hihi!!! :-)

♥ sitifarhana ♥ said...

wahh,nice tips dan idea...

pnh sekali je smpi sne..2 taun lepas..hikk

Harith Iskandar said...

nnti sy g Langkawi sy carik Nal jer lah..ehehe

9n0L4 said...

lame sgt dh tak gi langkawi. ;)

aReLaN said...

pernah sekali je seumur hidup ni jejak ke langkawi.tupon lawatan kelas.wuuuuu

NAL said...

@dyabunga :

datanglah singgah :)

NAL said...

@blog-tips-kurus :

tepat sekali :)

NAL said...

@♥ sitifarhana ♥ :

thanks..wah lama tu, kena datang la :)

NAL said...

@Harith Iskandar :

Boleh jer Harith..

NAL said...

@9n0L4 :

Cuti2 datang la.. :)

NAL said...

@aReLaN :

Takkan kot? Datang la jejak kaki lagi :)

ctk said...

pernah pergi sekali je...tu pon lawatan sekolah...besssss...lupe da duk mne...

tp tips terbaik...sediakan banyak duit wlaupon kt situ bebas cukai..haha

NAL said...

@ctk :

Yup, sediakan duit :)

Rozuan Ismail said...

belum berkesempatan nak g Langkawi.terima kasih atas tipsnya

LIVE from BONI KACAK

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...