Nyte Am's Life

"Writing is the best way to talk without being interrupted"

NAL's Followers

NAL's Nuffnang

LIVE from BONI KACAK

Monday, July 14, 2014

Bersahabat Biar 1000


Setelah sekian lama menyepi, dapat juga menjengah seketika disini. NAL memang busy sejak semester lepas disebabkan terlibat dengan beberapa program. Untuk pengetahuan, sekarang adalah cuti semester dan tinggal setahun sahaja lagi pengajian di UMS. Sememangnya, kehidupan di universiti sangat memerlukan kita untuk mengurus masa dengan baik - assignment, kuliah & tutorial, sosialisasi.

#1
Di kampung, NAL ada tiga orang gadis yang merupakan sahabat baik baik susah mahupun senang. Mesti korang akan pelik bila lelaki dan perempuan berkawan baik kan ? NAL kenal dorang ni lebih daripada 10 tahun. Dua daripada mereka merupakan orang kampung NAL sendiri dan kami berkawan semenjak daripada TADIKA lagi. Seorang lagi, NAL kenal ketika berada di Tingkatan 1. Biarpun berbeza jantina, kami tahu batas-batas pergaulan. The best part is bukan kami sahaja yang rapat, family kitaorg pun rapat.

Iftar baru-baru nie .. *sorang lagi masih di institusi pengajian
#2
Mereka ni pula NAL kenal ketika menjejakan kaki ke Universiti Malaysia Sabah. Salah seorang daripada mereka adalah rakan NAL ketika di Tingakatan 6 lagi. Apa yang menariknya dengan persahabatan ni adalah gabungan kami 11 orang yang dibahagikan kepada dua kumpulan, JIWAMISAMA dan YURIHAZAWAN. Daripada 11 orang ni, NAL sorang saja mengambil jurusan yang berbeza, 10 orang lagi mengambil jurusan yang sama. Biarpun berbeza jurusan, namun ia tidak mematahkan hubungan kami 11 orang. Kami juga daripada negeri yang berbeza, iaitu Kedah, Kelantan, Terengganu, Perak, Sabah & Sarawak. Alhamdulillah, NAL sempat membuat rekaan tshirt persahabatan kami.

Warna pink menjadi pilihan kami .. *sorang lagi ada program ketika ini
#3
Ni pulak kisah yang agak lucu. Perkenalan kami adalah secara tak sengaja - daripada satu program. Mereka memang berkawan rapat 5 orang dan menggelarkan kumpulan dorang ni sebagai One Direction katanya. NAL pun tak sangka hubungan dalam berprogram boleh dibawa hingga kedalam kehidupan realiti. Apa yang menariknya, umur kami memang sangat sangat berbeza taw. NAL yang paling tua dan dorang pulak muda sangat (sebaya). Apa pun NAL anggap dorang macam adik sendiri dan pengalaman berkawan dengan mereka adalah cukup manis. Mungkin minat yang sama membuatkan kami menjadi akrab kot dan NAL selesa berkawan dengan dorang ni.

One Direction ker .. ? *korang jawab sendiri

Ini hanya sebahagian sahaja. Daripada cerita NAL, nampak tak ada kesemuanya ada perbezaan. Pertama perbezaan jantina, kedua perbezaan jurusan dan ketiga perbezaan umur. Apapun perbezaan tersebut, ianya takkan mematahkan hubungan ini kerana niat telahpun diletakkan. Dalam berkawan, apa yang paling menakutkan adalah PERPISAHAN. Buat kalian, terima kasih untuk kenangan ini. Korang akan sentiasa dalam ingatan. Moga hubungan ini diberkati dan diredhai olehNya. " berkawan biar SERIBU, bercinta biar SATU "


Korang kreatif? Cipta hadiah korang sendiri

(-.-)' Korang dah baca? Tinggalkan idea membina

Monday, January 20, 2014

Kisah Cuti Semester #1


Apa khabar semua ? Lama NAL tak buka blog ni. Sekarang dah pun cuti semester dan NAL di kampung sudah ni. NAL nak kongsikan kejadian yang berlaku sebelum cuti. Jom !!

Kisah 1 :

Kota Kinabalu kembali terang ..

Pada tanggal 17 Januari (Jumaat), NAL ada paper terakhir untuk final exam kali ni. Nak dijadikan kisah, jam 11 pagi, Kota Kinabalu ada sedikit gangguan elektrik. Memang panas sangat. Jam 2.30 petang, peperikasaan bermula. Nasiblah NAL ada bawa kipas tangan dan juga sapu tangan. Memang berpeluh la menjawab exam dengan tiada aircond dan juga lampu. Memang berkipas-kipas la sambil jawab exam tu.

Jam 5.30, NAL sampai kolej kediaman. Memang sampai jer terus berkemas-kemas ni sebab besoknya tu NAL dah nak bertolak balik ke kampung. Dengan takdak elektrik, memang cepat-cepat susun semua barang. Karang dah malam, gelap pulak. Maklumlah jam 6 petang di Sabah tak sama dengan Semenanjung yer. 

Alhamdulillah, tak lama lepas tu elektrik dah ada. Lega rasanya. Lepas tu baru NAL tahu satu Sabah terjejas elektriknya sebab ada tiang elektrik di Kundasang (Ranau) terbalik sebab tanah runtuh. Tahniah buat pihak berwajib sebab pantas menyelesaikan masalah ini. >>HARIAN METRO<<

# Tunggu kisah seterusnya yang berlaku di Lapangan Terbang ..

Korang kreatif? Cipta hadiah korang sendiri

(-.-)' Korang dah baca? Tinggalkan idea membina

Saturday, October 12, 2013

Aidil Adha is COMING !!


sumber : images.google


Rasanya memang lama dah blog ni menyepi. Tahap kesibukan dan masa yang tak mengizinkan, memang susah NAL nak update dan lawat blog korang. Rindu memang rindu nak terjah cerita-cerita korang semua.

Sekarang kehidupan di UMS tersangat busy. Macam-macam benda NAL perlu lakukan. Program, kuliah, tutorial, kelab dan lain-lain. Stress itu memang satu kepastian la kan. Plus, aidil adha is around the corner.

Sangat homesick nak balik rumah. Tambah dengan hari raya haji yang bakal mendatang. Ramai kawan-kawan NAL yang dah balik semenanjung. Sebagai motivasi diri, NAL ambil positif jer.

Korang kreatif? Cipta hadiah korang sendiri

(-.-)' Korang dah baca? Tinggalkan idea membina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © . Nyte_Am's Life 2013 . All Rights Reserved.