NAL's Followers

NAL's Nuffnang

Sunday, August 05, 2012

Kuih Raya


Alhamdulillah, dah masuk hari ke-16 kita berpuasa. Memang rutin dalam keluarga NAL, bila masuk hari ke-15 puasa, kita akan buat kuih raya. Mak NAL tak suka sangat beli kuih raya sebab kadang-kadang tu rupa ja menawan TAPI bila rasa "indah khabar dari rupa". Memang setiap tahun kami sekeluarga akan membuat kuih raya.

Kalau tahun lepas, hampir 10 jenis yang kita buat. Tu tak termasuk lagi dengan kek dan kuih yang kakak NAL tempah. Untuk pengetahuan korang, kuih raya banyak tu sebenarnya tak banyak pun sebab rumah akan penuh dengan saudara mara dari pagi sampailah petang. Tak termasuk lagi dengan kawan-kawan kakak NAL dan kengkawan NAL sendiri.

Untuk tahun ni setakat semalam, kita dah siapkan 3 jenis kuih raya. Iaitu Tart Nenas Gulung, Biskut Sarang Semut dan juga Popia Mini Serunding Ikan - ada yg biasa & ada yg simpul. Jom usha gambar yang NAL cari dari google - gambar tak sempat nak capture sebab kuih dah disimpan :)

Tart Nenas Gulung, sumber : herneenazir.com

Biskut Sarang Semut, sumber : http://www.potretkasih.com

Popia Mini, sumber : http://www.asapdapur.com

Untuk pagi ni pulak, mak dan kakak NAL tengah buat Biskut Semperit. NAL pun tolong jugak sikit-sikit. Kalau biarkan NAL buat sorang-sorang takut tak jadik pulak kuihnya. hahahaa

p/s : kalau nak rasa, datang lah RAYA nanti...

Korang kreatif? Cipta hadiah korang sendiri

24 comments:

cikmisi leen said...

wahhh > tart nenas !!~~ hahaa> xsbor nye rasa nk raya =)

Waalid5035 ™ said...

wahh..meriahnya buat kuih sama-sama..waalid pun rindu nk buat kuih ngan family..mmg riuh la satu rumah..huhu..tp berjauhan dr kuarge..dgr cerite jela..huhu...T_T

JaNnaH said...

wah rajinyerrr..

Pecinta pink^^ said...

fuhh..sedap:)

NAL said...

@cikmisi leen :

yup. Favourite NAL tu taw x.. :)

NAL said...

@Waalid5035 ™ :

memang meriah Waalid..

Cik Rongoks said...

rajinnye buat biskut . hihi

NAL said...

@JaNnaH :

biase2 jer.. :)

NAL said...

@Pecinta pink^^ :

sure la kan.. haha

NAL said...

@Cik Rongoks :

hehe.. setiap tahun kite buat..

trah zain said...

rajin mak NAL, xsabar nk balik wat biskut..hehe

Penyuluh Perikanan said...

620
kunjungan persahabatan dan silaturahmi

selamat menunaikan ibadah puasa semoga sukses...

saya follow 620
sudilah kiranya follow back
ditunggu
terima kasih

SyamimiNazifa said...

Mimiey dengan ibu pun dah start buat . Tiga jenis jugak :)

NAL said...

@trah zain :

hehe.. best..

NAL said...

@Penyuluh Perikanan :

Thanks for dropping..

NAL said...

@SyamimiNazifa :

Wah, sama la kita..

uncHa said...

hehe meleleh air liuq Un :p

elyna mirsada said...

ska tart nenas n popia mini..mmg pn lau beli bentuk len tp rs sma je

deno said...

wah bestnye!!!

NAL said...

@uncHa :

sabo2.. haha

NAL said...

@elyna mirsada :

taw pun kan.. :D

NAL said...

@deno :

memang super duper best tapi tak best sebab tak boleh rasa masa panas2.. haha

9n0L4 said...

syok buat ramai ramai kan. lame dah tak buat kueh raya.

NAL said...

@9n0L4 :

meman syok sangat.. :)

LIVE from BONI KACAK

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...