NAL's Followers

NAL's Nuffnang

Saturday, June 30, 2012

Perkahwinan



Perkahwinan muda merupakan satu fenomena masa kini. Tak salah untuk berkahwin di usia muda. Kita sendiri perlulah memikirkan tanggungjawab masing-masing dalam mengekalkan kebahagian rumahtangga. Pada usia muda ini selalunya pelbagai dugaan akan menimpa.

Setiap pasangan perlu sentiasa beringat,

❝ Perkahwinan bukan sekadar sahnya lafaz akad nikah. Walaupun ianya dikatakan untuk mengelakkan zina, namun jika didirikan atas dasar nafsu, maka runtuhnya juga pasti atas dasar nafsu ❞

kerana,

❝ Kukuhnya sesuatu ikatan itu adalah bertunjangkan atas dasar apa sesuatu ikatan itu dibina ❞

Oleh itu.

❝ Lelaki dan Wanita memerlukan sifat toleransi dalam hidup berpasangan dan berubahlah menjadi lebih matang kerana ianya mampu membawa sesebuah hubungan itu kepada hubungan yang lebih berpanjangan ❞

p/s : maaf kalau NAL tak sempat untuk ke blog korang sebab demam & selesema sikit. Insha Allah, lepas sihat NAL akan ke blog korang..

Korang kreatif? Cipta hadiah korang sendiri

16 comments:

Cik Rongoks said...

ok. nak kahwin :))

Tihara said...

salah satu persiapan kawen adalah kursus kawen tu...

rasanya kursus kawen tu kena mantapkan lagi lah..dia macam asas sangat...byk lawak2 merapu..tak taw la sekarang cane tp kalu dulu2 rasa cam tak berkesan...


tambahan pulak kalau pada pasangan yang kurang nak cari ilmu ni...sebelum kawen kena banyak2 cari ilmu..tapi sekarang kat fb pun rajin jugak page yang share pasal perkahwina...akses dah terbuka tinggal tuan punya diri yg nak kawen tu nak bawak fikiran dia ke mana..huu panjang nya ngomel kan.. :)

Harith Iskandar said...

kursus tu patut buat 1minggu lah kot.tp yg pnting bakal pngantin tu boleh manfaat kan ker tidak.itu jer :)

Boni JLL3 said...

tapi kan.. sekarang ni seolah2 trend bila orang berkahwin kerana nafsu kan.. agaknya sebab tu la ramai yang tak berkekalan...

hairy said...

xdak duit nk kwin lg...amik2 pengthuan..haha

dyabunga said...

semoga nal cpt smbuh ye

9n0L4 said...

kawen ni kene perubahan dari kedue² belah pihak. berubah dan baiki same². ;)

NAL said...

@Cik Rongoks :

Amboi, teruja nampak..

NAL said...

@Tihara :

Setuju akak. Komen yang bagus..

NAL said...

@Harith Iskandar :

buat je lama mana pun tetapi kalau bakal pengantin tak praktikkan, tak guna juga kan? :)

NAL said...

@Boni JLL3 :

Betul3x..

NAL said...

@hairy :

NAL doakan kamu ya..

NAL said...

@dyabunga :

Thanks. Alhamdulillah dah kurang sikit..

NAL said...

@9n0L4 :

Sokong! :p

nasir hamzah said...

kalaulah perkahwinan itu berdasarkan kasih sayang pasti akan beri kebahagiaan.. bukan hanya nafsu semata.. apapun jodoh pertemuan sudah ditetapkan.

thanks Nal selalu datang komen kat blog Nh.

si kiut lavender said...

er...kerap sgguh dia post sal kawen2 ea..
nak ambik berkat ka hencik NAL oit

ok.joke..:D

LIVE from BONI KACAK

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...