NAL's Followers

NAL's Nuffnang

Friday, June 29, 2012

Islamic | Buat Wanita Bergelar Isteri



Entri kali ni NAL tujukan buat semua isteri dan juga yang akan bergelar isteri. Lelaki pun boleh take note sekali. Satu kata-kata yang menarik bagi NAL ialah,

❝ Gadis yang garang sebelum berkahwin akan menjadi gadis yang lemah lembut selepas berkahwin kerana garang dengan lelaki yang bukan suaminya ialah akhlaknya dan lemah lembut dengan suaminya ialah kewajipannya ❞
Sejajar dengan firman Allah yang bermaksud :
 “…Dan isteri-isteri itu mempunyai hak yang sama seperti kewajipan yang ditanggung oleh mereka (terhadap suami) dengan cara yang sepatutnya (dan tidak dilarang oleh syarak); dalam pada itu orang-orang lelaki (suami-suami itu) mempunyai satu darjat kelebihan atas orang-orang perempuan (isterinya). Dan (ingatlah), Allah Maha Berkuasa lagi Maha Bijaksana.”
(Al-Baqarah 2: 228)

Antara ketaatan isteri kepada suami :

  • Memelihara kewajipan terhadap suami
  • Sentiasa menyenangkan suami
  • Menjaga kehormatan diri dan harta suaminya selama suami tiada di rumah
  • Tidak bermasam muka di hadapan suami
  • Tidak menolak ajakan suami untuk tidur
  • Tidak keluar tanpa izin suami
  • Tidak meninggikan suara melebihi suara suami
  • Tidak membantah suaminya dalam kebenaran
  • Tidak menerima tamu yang dibenci suaminya
  • Sentiasa memelihara diri, kebersihan & kecantikannya serta rumah tangga

Nabi s.a.w. bersabda (maksudnya):
“Sekiranya aku harus memerintahkan seseorang sujud kepada seseorang yang lain, nescaya aku akan perintahkan wanita sujud kepada suaminya lantaran besarnya hak suami yang ditentukan Allah ke atas isteri.”


p/s : sekadar pencerahan...

Korang kreatif? Cipta hadiah korang sendiri

21 comments:

nurfa22 said...

macamana pula dengan pmpuan yg sdia x garang sblum kwin?

lynn kamarul said...

moga dapat mjadi isteri solehah berlandaskan ajaran islam... insya Allah

nurfa22 said...

just asking.. keadaan xkan terbalik kan? hehe, xmau jadi garang..

Tihara said...

penuh makna entry ni..thanks nal :)

Zul De Alexis said...

nice....guwa suka entri nie..:)

Boni JLL3 said...

harap2 aku akan bertemu dengan isteri mithali sebegini.. amin

CikMunBlogger said...

guwa rasa nak jadi gngster lah sekrang . ehh XD

NAL said...

@nurfa22 :

yang tu okay jer tapi kena la tegas dengan lelaki supaya maruah n segalanya dijaga.

NAL said...

@lynn kamarul :

Mudah-mudahan.

NAL said...

@Tihara :

Sama-sama akak.

NAL said...

@Zul De Alexis :

Tq. Wa harap lu dapat info..

NAL said...

@Boni JLL3 :

amin. Isha Allah.

NAL said...

@CikMunBlogger :

Gangster? mesti lelaki tak berani nak mendekati..haha

Harith Iskandar said...

thanks NAL, kkadang sy pun terlupa bab ni.terima kasih sekali lagi :)

iqa said...

saya seorang yg garang.
aummm.eceh.

9n0L4 said...

garang pun biar bertempat ye. jgn maki pulak. ;)

[PCL] said...

dua2 kena ada sifat toleransi dlm hidup berpasangan ...berubahlah mjd lbh matang kerana ia boleh membawa sesebuah hubungan itu lebih berpanjangan...insyaAllah.

NAL said...

@Harith Iskandar :

sama-sama.

NAL said...

@iqa :

Garang ye? bahaya tu..

NAL said...

@9n0L4 :

Betul tu. Garang yang berhemah.

NAL said...

@[PCL] :

Setuju sangat. Kematangan diperlukan dalam hidup berumahtangga.

LIVE from BONI KACAK

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...