NAL's Followers

NAL's Nuffnang

Friday, June 29, 2012

Jawapan : Jom Teka Bersama NAL


Ni merupakan jawapan untuk entri kat sini.Seperti yang dijanjikan, NAL akan bagi tahu jawapan sebenar untuk gambar tu. Ramai yang jawab buah Labu dan Tembikai Susu tapi salah tu. Ada juga yang jawab tomato. Hurmmm, maybe main-main jer kot. Ni la buahnya.


isi..

kulit..

Jawapan : Timun betik / Tembikai betik

NAL sendiri tak pasti kat tempat korang buah ni dipanggil apa. Apa yang pasti kat Langkawi biasanya dikenali sebagai timun betik. Tadi NAL ada search google dan ia juga dikenali sebagai tembikai betik. Dahulunya ditanam diatas batas sawah padi. Mak NAL ada tanam buah ni belakang rumah.

Kebiasaannya, buah ni akan dimakan bersama santan. Buah ni dipotong dadu dan dihidangkan bersama santan dan ketulan ais. Kelihatan macam serawa mentah. Baunya memang wangi.

Peneka Terbaik :

  • Mk Syahir - tu pun setelah buat tekaan kedua.

klik header untuk ke blog beliau..


p/s : Terima Kasih kepada korang yang sudi meneka.

Korang kreatif? Cipta hadiah korang sendiri

16 comments:

Zul De Alexis said...

arghhh..salah rupanya..hak2

CikMunBlogger said...

mohon aku nak sentap seminit . T__T tahniah MK Syahir . haha XD

NAL said...

@Zul De Alexis :

Terima Kasih sebab mencuba.

NAL said...

@CikMunBlogger :

sejam pun boleh..ahahha

hairy said...

xsmpt nk teka...haha....

dyabunga said...

tak dapat nk join..huhuhu

fiQRa said...

ohhh ada main teka teki.. tahniah yg berjaya jawab tu :)

NAL said...

@hairy :

NAL dah tag dalam group petang td..

NAL said...

@dyabunga :

tak per.. :)

NAL said...

@fiQRa :

ye Kak Mas. Lupa nak share dalam FF td.

Tihara said...

alamak terlepas..mmg pernah makan air buah ni, sama style potong dadu n bubuh dalam santan tambah gula merah..memang wangi dan sejuk tekak..kalo masa bulan pose pemes ni..skrg jarang dah jumpa buah ni kt tpt akk :)

9n0L4 said...

tak pernah dgr psal buah ni. huhu.

NAL said...

@Tihara :

Kalau bulan puasa kat tempat NAL, tak der lak orang jual. KIte selalu makan hari biasa je. Petang-petang

NAL said...

@9n0L4 :

ramai jugak yang tak tahu.. :P

Boni JLL3 said...

mak aih!!!! ni fes time aku tgk buah ni.. serius ada buah ni??? Nal, kalau aku pergi langkawi , ko kena bawak aku tgk bah ni.. aku teringin nak rasa..hehehe

NAL said...

@Boni JLL3 :

ada la. Boleh ja, kat umah aku ni banyak tahu.

LIVE from BONI KACAK

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...