NAL's Followers

NAL's Nuffnang

Friday, March 02, 2012

Attitude


Jurang perbezaan itulah tajuk yang akan NAL kupas hari ini.
Hurmmm, korang pasti nak tahu perbezaan apa pulak yang ketara sangat ni?

  Setiap hari Khamis, NAL akan menolong mak cik berniaga di pasar malam. Ianya macam stall la jual laksa, mihun sup & etc. Kat sini kita boleh lihat perbezaan dari segi kebersihan dan  tabiat orang yang datang makan kat stall ni.




  NAL sangat kagum dengan tabiat segelintir pelancon luar negara. Kenapa?hurmmm..Kalau diaorg makan, plastik makanan dan benda-benda yang sealiran dengannya akan dibungkus rapi untuk memudahkan peniaga. So, peniaga tak perlu la lagi nak kutip semua bungkusan makanan diaorg lagi. Tambahan pula ucapan ' thank you ' tak lekang dibibir.

  Orang kita mean orang Malaysia, susah NAL nak tengok diaorg buat perkara di atas. Apa yang paling NAL terkejut adalah ketika seorang makcik ni datang makan laksa dengan dua anaknya. Ada ke patut sesuka hati buang cili yang ada dalam laksa tu di atas meja. Banyak cili potong yang anak-beranak ni buang atas meja. Mangkuk laksa tu siap ada pelapik lagi. Guna je la pelapik tu.

  Bungkusan makanan pulak, orang kita ni main tinggal je atas meja. Betul la stall tu ada pekerja untuk kutip semua tu TAPI salah ke kalau diaorg tolong bungkus semula dan ikat elok-elok? bukan ke memudahkan pekerja stall untuk bersihkan meja. Kalau semua orang buat macam tu kedua-dua pihak dapat manfaatnya. Tak susah untuk buat semua ni, betul tak?



  Tapi bukan semua orang Malaysia ( Melayu, India, Cina ) buat hal ini. Ada juga yang melakukan hal yang sama macam orang Barat tadi. Apa yang NAL nak 'highlight'kan disini adalah kita sebagai penduduk tempatan harus lebih memainkan peranan la. Bayangkan pelancong luar negara nampak kejadian tu, adakah mereka akan datang lagi ke sini?semestinya tidak. So, be alert!




" Sorry sebab NAL guna perkataan korang dalam setiap entri sebab bukan tak hormat blogger yang lebih senior, NAL hormat anda semua di sini tapi mungkin sebab dah terbiasa "

p/s : sekadar berkongsi realiti hari ini

18 comments:

faizah husna said...

kalau syg dan bngga dengan negara sndiri sentiasa beri contoh yang terbaik kann2??

NAL said...

@FaizahHusna :

yup..

Sarah Mohd Saleh said...

manusiaaa kann..xtaw susa senang org lain.pfttt

HARITH ISKANDAR said...

betul gak.sy lak skrang lpas mkn xlupe sorong krusi balik..sbb nnti org nk lalu payah plak..sj nk didik diri sndri dulu

NAL said...

@SarahMohdSaleh :

betul tu akak

NAL said...

@HarithIskandar :

terbaik la..

EyqaLuvender said...

betol ckp awak, kdg2 orang kita ni tak menghargai negara sendiri.
maybe la certain sampah tu kecik je,contohnye pembungkus gula2.
diorang fikir sbb bnd tu kecik so kalo buang merata takde efek pon tapi kalo dah sejuta org fikir mcm tu???
takde nak bersih dari sampah sarap la M'sia ni...

NAL said...

@EyqaLuvender :

betul juga tu..pilihan di tangan kita =)

EyqaLuvender said...

awak,meta tu maksudnye sebentar or kejap...hehe
sorry,komen awak tade sbb kte delete post yg awal2 tadi tu,kte publish semula sbb problem....hehe =)

Ungu Violet said...

perlu ada kesedaran dlm diri..:)

NAL said...

@UnguViolet :

orang lain tak boleh sedarkan kita..jd betullah kena ada kesedaran diri.

aReLaN said...

nasib baik aku jenis memang kemas.nak wat camne.pemikiran rakyat malaysia ni memang susah nak ubah.sume pentingkan diri.mentang2 ada orang akan buatkan,tu yang slumber je.padahal bukan sesah pon nak buat.tak rugi sesen pon

saya dewi said...

jaga kebersihan sama sama kan bagus ^^ ouh btw part sebut thank you tueh saya suka sangat. apa ke susahnya nak nyebut nya kan. orang yang mendengar pun sejuk je hati. HOHO :D

MawardiYunus said...

bagusnya dia suka menolong.. :)

NAL said...

@aReLaN :

setuju, memang tak rugi pun..pemikiran & ideologi masyarakat tempatan memang tak susah nk ubah

NAL said...

@SayaDewi :

2 perkataan yang susah org nak sebut, TQ & maaf

NAL said...

@MawardiYunus :

biasa2 ja :)

diANa hARiS said...

i like ur last photo..
Attitude! It does make a BIG difference...

LIVE from BONI KACAK

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...