NAL's Followers

NAL's Nuffnang

Friday, March 01, 2013

Psikologi WARNA


sumber : google

Buku di atas bercerita mengenai WARNA. Juga dilampirkan bersama beberapa soalan untuk ujian WARNA. Korang sendiri boleh mengetahui WARNA korang berdasarkan cara kenhidupan korang.

Menurut buku ini, terdapat 7 WARNA utama dalam kehidupan iaitu merah, jingga, kuning, hijau, biru, indigo dan violet. Lepas korang dah ambil ujian ni, korang akan dapat tahu apa maksud WARNA tersebut.
sumber : google "The Psychology of Colours"

NAL dah pun ambil ujian ini dan hasilnya adalah WARNA hijau. Hijau sememangnya dikaitkan dengan tumbuhan dan kedamaian. Buku ni pun ada kaitannya dengan psikologi. Jadi, NAL cuba mengadaptasi apa yang dibelajar dengan buku ini. Korang pun boleh cuba sendiri. Kalau tak jumpa buku ni, just search je di google. Pasti banyak ujian WARNA yang akan korang jumpa.

#NAL seorang yang hijau !

Korang kreatif? Cipta hadiah korang sendiri

13 comments:

C.T.K said...

mcm nk cri je buku tu...

[PCL] said...

pcl baru je hadir prgrm psikologi..mmg warna ada kaitan dgn seseorang..pcl xjujur dlm prgrm tu.haha, tu pasal xblh dpt kepastian ..

Sally Yatiey said...

Nampak menarik buku ni ^_^

Tihara said...

akak pn ske hijau, rasa sejuk je kaler ni... :)

NAL said...

@C.T.K :

kalau dah macam..beli je la..hehe

NAL said...

@[PCL] :

wah, bagusnya. Sememangnya hampir kesemua benda ada kaitan dengan psikologi

NAL said...

@Sally Yatiey :

tu baru nampak, belum baca lagi :)

NAL said...

@Tihara :

betul tu akak,,sejuk kedamaian.. :D

kopi pasta said...

ini diskriminasi warna!! kaler putih takde dalam senarai warna tu. LOL warna kehiudpan tu ikut warna2 pelangi =.='

Cik Pensil said...

ecece seorang yg hijau , nasib baik bukan biru dlam BI . heheh :D

Harith Iskandar said...

huhuhu sy selalu dpt color merah...tak suke tak suke tak suke...tahun ni xbuat lagi sbb takut dpt merah jugak huhu :/

Remy hazza said...

menarik tu nal......
hijau yg mendamaikan.... fresh!

Encik H said...

errr..mana link nak buat ujian warna ni? aku nak biru muda tau..

LIVE from BONI KACAK

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...