NAL's Followers

NAL's Nuffnang

Saturday, April 07, 2012

Kelebihan dan Kekurangan


Alhamdulillah, follower Nyte Am's Life sudah mencecah angka 300. Terima kasih buat abang Eqbal Zack kerana sudi follow blog NAL. Beliau merupakan follower ke 300 Nyte Am's Life. Jom terjah blog " Eqbal Zack "Buat korang yang sudi follow blog NAL, jangan segan-segan untuk singgah ok !

Kelebihan VS Kekurangan



sumber : Google


Setiap daripada kita mempunyai kelebihan. Tak dinafikan bahawa kelebihan kita memang berbeza-beza. Ada yang berkelebihan dari segi rupa, minda, fizikal & lain-lain. Apa yang penting ialah cara kita menggunakan kelebihan yang kita ada. Buat apa miliki wajah cantik & hensem jika hatinya kotor, lebih baik wajah kurang cantik tetapi hatinya bersih. Namun begitu, semua manusia adalah sebaik-baik kejadian maksudnya kita ini sama sahaja.

Kita juga mempunyai kekurangan. Janganlah kita menjadi orang yang merendah diri akibat kekurangan, namun bermegah-megah atas kelebihan. Bersyukur lah dengan kelebihan dan kekurangan yang kita miliki. Sebaiknya, beranikan diri untuk menonjolkan kelebihan kita dan cuba sedaya upaya untuk memperbaiki kekurangan kita.

Pernah tak korang bayangkan & terfikir kebenaran kata-kata ini,

siapa kata USTAZ tak pernah buat DOSA,
siapa kata KAUNSELOR tak ada MASALAH,
siapa kata CIKGU tak pernah buat SILAP,
siapa kata CHEF tak pernah masak NASI MENTAH,
siapa kata DOKTOR tak pernah SAKIT...

Ingatlah bahawa kelebihan bukanlah sesuatu untuk dimegahkan & kekurangan bukanlah sesuatu untuk dihina...



sumber : Google

#IKLAN : Korang kreatif? Cipta hadiah korang sendiri

14 comments:

nasir hamzah said...

ya nal, setiap org mempunyai kelebihan dan gunakanlah kelebihan yg kita ada itu memberi manfaat kepada diri sendiri dan orang lain..

shiema sufian said...

Tiada yang sempurna, dan semua orang hanya mampu berusaha untuk menjadi yang lebih baik (:

NAL said...

@NasirHamzah :

yup, tu la cara terbaik..

NAL said...

@ShiemaSufian :

setuju dengan awak..walaupun tak sempurna, tapi tak salah untuk jd yg terbaik..

si kiut lavender said...

yeah, right...kita ada kekurangan dan kelebihan masing2

gunakan kelebihan yg kita ada dgn sebaiknya..
moga maju jaya...ehhe..:D

NAL said...

@SKL :

kelas gitu..HAHA

teha said...

betol2.. semua org ade kelemahan n kelebihan msg2 :)

Eyqa Hasnan said...

betul . setiap orang ada kelebihan dan perbezaan :)

Jay Joseph ^^ said...

nobody's perfect after all...so dun give up k nal..^^ n jay rase ade skit perubahan kt blog ni kn...dlu gelap skang dah cerah..^^ huhu...

NAL said...

@JayJoseph :

yup, memang ada perubahan..actually, Dah lama dah !! ^^

Harith Iskandar said...

saye ade kekurangan iaitu kurang encem..ekekeke :p
-konon jer-

Boni JLL3 said...

terbaeekkk.. kata2 dalam ni sangat best. kelebihan bukanlah untuk dimegahkan manakala kekurangan bukanlah untuk dihina.. 1000x LIKE

NAL said...

@HarithIskandar :

kurang?tambah la ^^

NAL said...

@BoniJLL3 :

tQ..1000x tQ

LIVE from BONI KACAK

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...