NAL's Followers

NAL's Nuffnang

Thursday, July 19, 2012

Ganjaran Berpuasa Ramadhan



Memang banyak ganjaran yang diperoleh apabila berpuasa di bulan Ramadhan. Paling penting, ikhlas hati dalam mengerjakannya. Insha Allah, puasa kita diterima-Nya. Amin.

Buat ibu bapa yang mengajar anak dalam berpuasa, janganlah menggunakan wang ringgit sebagai umpan. Takut anak anda berpuasa lantaran menginginkan wang yang ditawarkan. Apa-apa pun lakukan yang terbaik dalam mendidik anak kecil berpuasa.

Korang kreatif? Cipta hadiah korang sendiri

18 comments:

Boni Kacak said...

betul tu.. kalau dah biasakan diri dengan wang, memang takkan ada keikkhlasan tu.. sampai ke tua akan buat sesuatu kerana wang dan bukan kerana ikhlas

Yumida said...

nice sharing nal..especially dekat2 nk puasa dh ni...

[PCL] said...

Alhamdulillah, bulan yg sangat dinantikan....betul kata NAL, elakkan guna kuasa duit utk mendidik anak2.

p/s : sy punya header size ialah 933x300. thqnks.

NAL said...

@Boni Kacak :

Yup. Apa yang dikhuatiri, nanti anak-anak akan sentiasa menginginkan wang dalam melakukan apa2 jua arahan ibu bapa.

NAL said...

@Yumida :

Terima Kasih.

NAL said...

@[PCL] :

Sebagai ibu bapa, kita seharusnya membetulkan niat anak2..mungkin ketika anak masih lagi kecil, duit raya sebagai ganjaran itu adalah wajar. Namun, apabila sudah besar sedikit gunakan pendekatan lain supaya anak terus berpuasa.

Thanks PCL.

Tihara said...

haah betul, jgn umpan dgn duit..mungkin dgn tujuan melatih anak berpuasa tapi terapkan kepentingan ilmu akhirat..insya Allah

9n0L4 said...

nice sharing. pasti lebih bersemangat nak pose nnt. ;)

Kesuma Angsana said...

tq perkongsian yag sagt2 bagus utk semua!. Salam perkenalan dari KA n dah follow u 566

hairy said...

bulan mulia ni byk gnjaran..sma2 kita dptkan gnjran itu..

Nurlyla said...

insyaAllah.. :)

NAL said...

@Tihara :

Betul tu akak. Insha Allah, jika diterapkan dengan ilmu akhirat keikhlasan hati ketika berpuasa mampu dicapai oleh anak-anak..

NAL said...

@9n0L4 :

Sama-sama. Tu la, rasa semangat skit.

NAL said...

@Kesuma Angsana :

Sama-sama. Thanks sebab follow sini,

NAL said...

@hairy :

Mudah-mudahan kita mampu memperoleh ganjaran itu

NAL said...

@Nurlyla :

Insha Allah..

KorN said...

dah nak puasa... tgh fikir puasa ni nanti nak entry santai2 atau lebih kepada pengisian rohani atau cemana? ade cdgn tak?

NAL said...

@KorN :

Lebihkan pengisian rohani dan tips pun ok..

LIVE from BONI KACAK

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...